pondělí 21. července 2014

Jak jsem se uhnízdila na Kosu

Už je to nějakou dobu, kdy jsem naposledy k moři letěla. Poslední roky jsem si vystačila s autem nebo s jazykovým kurzem bez moře. Ale letos nás to s Mužem prostě táhlo k moři. Zbožňuji ty přípravy! Vytáhnout kufr ze skříně, vše si pečlivě rozložit na postel a pak to nábožně přesunout do kufru (plus hysterčit ohledně zámečku a cedulky na kufr, protože jako vždy se tyhle dvě věci někam ztratily). S výběrem obleční a bot nemám problém, to naopak zastanou knihy. Vzala jsem si pouze dvě, čehož jsem pak samozřejmě litovala (číst umím opravdu rychle). 


Své výhody má i vzlet letadla ve 4:50. Přenádherný východ slunce. Muž několikrát sarkasticky poznamenal, že jsem měla prst na spoušti permanentně. Pravdou je, že těch záběrů bylo opravdu hodně.


Na Kosu je letiště opravdu malinké. Přiletíte, nastoupíte do autobusu, který ujede asi 5 metrů a vy vystupujete. Žádné kontroly, nikdo se o vás nestará. Paráda.


Hotel by famózní. To slovo nerada používám, ale tady si nemohu pomoct. Vybírali jsme s Mužem opravdu na poslední chvíli, protože jsme pořád neměli čas, nechtělo se nám nebo jsme zuřili nad nepřeberným množstvím hotelů, které se na vás z internetu vychrlí a které vypadají dobře, ale vždy jsme na nich našli nějaký (pro nás) podstatný nedostatek. Ale Helona Resort nakonec splnil naše očekávání (opravdu na poslední chvíli) a Muži se tam tak líbilo, že uvažuje o jeho návštěvě i příští rok.


K hotelu patřila nádherná písčitá pláž. Bezproblémový přístup do vody a moře tak čisté, že jsem nepotřebovala potápěčské brýle. Tam jsem chodila nejraději. Společnému hotelovému bazénu jsme se vyhýbali, ani jednou jsme se v něm nekoupali. Nebyl ani důvod. Na pláži byla také převlékárna (kterou jsem využívala po každém koupání vzhledem ke svým urologickým problémům) a sprcha (kterou využíval můj Muž, protože trpí představou, že je neustálem obalen solí).


Samozřejmě jsme si kromě povalování našli čas na výlety. Kos je velmi malý ostrov (asi 46 km na délku), a tak se člověk dostane za chvíli prakticky kamkoliv. My jsme podnikli výlet do hlavního města (se stejným jmeném jako ostrov) a do 4 km vzdálené Kardameny. Pro oba výlety jsme si využili MHD (autobus do Kosu měl dokonce klimatizaci, což bylo zprvu nadšení, které postupně opadávalo, jak mi umrzávala ruka). V Kosu je spousta úžasných historických památek, které určitě stojí za vidění, včetně Hippokratova platanu. Podle pověsti pod tímto stromem slavný lékař vyučoval a mimo jiné se na Kosu narodil.



Společnost vám dělají všudypřítomní obchodníci, ať už prodávají cokoliv. Ráda dávám dárky, ale hlavně takové, které ten druhý užije. Proto jsem nakoupila koření, olivy a olej, které se spotřebují, ale udělají také velkou radost. Mamince jsem navíc koupila nádhernou pašmínu a fantastický krém na ruce. Když můj Muž viděl, jak jsem z pašmíny nadšená, koupil jednu i mně a já sama jsem si udělala radost náramkem. 


Po návratu domů jsem byla přešlá z toho, jak rychle to uteklo. Proto jsem se s Mužem rozhodli naplánovat si další výlet. Už v říjnu a do Londýna! Ať se máme zase na co těšit :-)


10 komentářů:

  1. You took some very beautiful pictures!! Great post! :)
    ~Moll

    www.mollymac13.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. amazing post!
    Thanks for checking out my blog, dear:)
    I am your follower on GFC(18)
    Kisses
    http://fashionsecrets-oksana.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. ach jak bych se tam vrátila! Naprosto Tě chápu, mě každá skvělá dovolená taky šíleně rychle uteče,...tak alespoň, že je Londýn v dohlednu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to tam opravdu skvělé ;-) Londýn musí vyjít, hlavně na něho musím našetřit :-D

      Vymazat
  4. Moc hezky fotíš, příjemně se na to kouká :)

    OdpovědětVymazat
  5. Fotky skvělé! Mám slabost pro fotky z letadla a ty tvé jsou opravdu OPRAVDU nádherné!!!

    OdpovědětVymazat